Nöral Terapi

Nöral terapi 1920’li yıllarda Huneke soyadını taşıyan iki Alman doktorun, lokal anestezi ile, ağrı ve hastalıkların tedavisi için, dokulara, sinir düğümlerine, sinir çevresine, akupunktur noktalarına, eski yara izlerine ve ağrılı noktalara lokal anesteziklerin enjeksiyonu ile uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Nöral terapide verilen ilaç sinir üzerindeki lokal etkilerinin yanı sıra, sistemik olarak hormonal, hücresel, ruhsal etkiler de göstermektedir.

Nöral terapide esas amaç, bütün vücut fonksiyonlarını düzenleyen vejetatif sistemi düzenlemek ve kontrol etmektir. Bu sistem, vücut sıvılarında ve vücudun uç kısımlarında yaygın bir şekilde dağılım gösterir. Bu nedenle vücudun herhangi bir kısmında bulunan bozucu uyaranlar, bütün vücut üzerinde etki gösterirler. Sonuç olarak, sadece bir organ hastalanmaz, bütün vücut etkilenir.

Muayeneye başlamadan, hastanın mevcut sağlık problemini veya ağrısını başlatan veya kötüleştiren durumlar, ağrının yayılımı ya da eşlik eden problemlerin başlama zamanı sorgulanır.

Ayrıca; son 1 yıl içerisinde geçirmiş olduğu her şey, fiziksel ve ruhsal travmalar, üst solunum yolları enfeksiyonları, sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar ve diş problemleri dikkatli bir şekilde sorgulanır.

Muayenede; hastanın sistemik ve nörolojik muayenesinden sonra, hastalıklı iç organdan kaynaklanan ve buna uyan cilt bölgelerine yansımış olan ağrılı ve hassas bölgeler (Head Zone’ları) kaydedilir. Bu bölgelerde hastalar, dokunma, basınç, sıcak veya soğuğa karşı aşırı bir duyarlılık hissederler. Yapılacak tedavinin planlanmasında bu bölgeler bize yol gösterir.

Boynun arka tarafında ve yanlarda bulunan bastırmakla hassas bölgeler (Adler Langer noktaları) ile baş boyun bölgesindeki bozucu alanlar tespit edilir. Özellikle, baş bölgesinde bulunan sinüslerde, üst ve alt çenedeki dişlerde, bademcik, kulak, ve tiroitle ilgili rahatsızlıklarda, bu bölgede bastırmakla hassasiyet hissedilir.

Hastanın sırtındaki hastalıklı bölgenin belirlenmesi için, her iki elin bir miktar bükülmüş parmakları yukarı doğru kaydırılır (Kibler testi). Normalde, parmaklar önündeki deri sahasında kayarak gider. Eğer bir organda hastalık varsa, ilgili olduğu bölümde, parmaklar kolayca kaymaz ve takılır. Tedavide bu bölgeler kullanılır.

Son olarak, hastanın kalça ve dizi 90 derece bükülerek yapılan otonom tepki testi ile hastanın sorunlu bölgesi belirlenir.

Bütün bunların ışığında, hastanın tedavisi planlanır.

Nöral Terapi Tedavisi

  1. Lokal Tedavi: Direkt olarak, ağrılı bölgelere uygulanan tedavidir.
  2. Segmental (bölgesel) Tedavi: Segmental bölge içinde bulunan organlar, dokular ve tüm yapılar birbirine refleks yollarla bağlanmıştır. Segmentin bir bölgesindeki değişiklik, aynı sinir ile uyarılan diğer yapıların (organların) fonksiyonunu da etkileyebilmektedir. Nöralterapi ile sağlanan bölgesel uyarı ile ortaya çıkan damarlardaki genişleme, beyin, kalp ve iskelet kaslarının kanlanmasını arttırmakta ve böylece o bölgede bir düzenleme yapmaktadır.​

Yüzeyel enjeksiyon yöntemi lokal, bölgesel, bozucu alan ve özel akupunktur noktalarına yapılan uygulamaları kapsamaktadır.

Derin enjeksiyon yöntemleri daha çok sinir sistemi üzerinde bulanan düğümcüklere (ganglionlara) ve ağrılı (trigger) noktalara yapılan uygulamalardır.

Nöral Terapinin Yan Etkileri

Kulak çınlaması, ağız ve dilde uyuşma (doz aşımına bağlı), kramplar, tansiyon düşüklüğü, alerjik reaksiyonlar, nabız değişiklikleri (çarpıntı, nabız düşmesi).

nöral terapi

Nöral Terapinin Kullanıldığı Hastalıklar

  1. Boyun, sırt ve bel ağrıları.

  2. Migren ve diğer baş ağrıları.

  3. Boyun ve bel fıtıkları.

  4. Diz, kalça ve omuz ağrıları.

  5. Ankilozan spondilit.

  6. Fibromyalji ve kronik yorgunluk sendromu.

  7. Romatizmal hastalıklar.

  8. Yüz felci, trigeminal nevralji.

  9. Zona.

  10. Çeşitli sinir sıkışmalarına bağlı ortaya çıkan ağrılar ve kas güçsüzlüklerinde

  11. Eklemlerde, kol ve bacaklardaki şişliklerde.

  12. Sportif yaralanmaların tedavisinde.

  13. Kulak çınlaması ve baş dönmesinde.

  14. Unutkanlık ve nevralji.

  15. Huzursuzluk bacak sendromunda.

  16. Bacaklardaki dolaşım bozukluklarında.

  17. Stres, anksiyete ve depresyon tedavisinde.

  18. Uyku bozukluklarında.

  19. Kabızlık, ishal, gastrit, ülser ve kolıt tedavisinde.

  20. Allerjik hastalıklarda, astım ve bronşitte

  21. Ayrıca modern tıbbın açıklayamadığı ya da adını koyamadığı ve hastanın psikolojik durumu ile ilgili olduğu söylenen tüm rahatsızlıklar.

Nöral Terapinin Yapılmadığı Durumlar

Hastanın bilinci açık değilse, aktif psikotik rahatsızlıklar (şizofreni vs.), ilerlemiş demans, kontrol edilemeyen tiroid rahatsızlıkları, kanama bozuklukları ve kan sulandırıcı ilaç kullanılması. Kontrol edilemeyen hipertansiyon, ileri derecede kalp yetmezliği, genetik hastalıklar, kanser (ağrı tedavisi hariç), vitamin A eksikliklerinde yapılamaz.